www.szorongas.hu

KÉNYSZERBETEGSÉG (OCD) - MI IS EZ?

körömrágás kényszerA kényszerbetegség (OCD, azaz obsessive compulsive disorder) a kevéssé ismert problémák közé tartozik, pedig sok ember életét keseríti meg. Mi is ez tulajdonképpen? Röviden talán úgy írható körül, hogy a kényszeres embernek folyton olyan dolgok jutnak az eszébe, amire nem akar gondolni, vagy olyan cselekedeteket ismételget, amelyeket nem akar megtenni. Az érzés rendkívül kellemetlen, szinte kényszeríti az embert egy olyan dolog megtételére, amelyet nem akar megtenni. Aki még nem szenvedett kényszerben, nagyon nehezen érti meg ezt az állapotot.

Alapvetően két fő formája van, az egyik a gondolati kényszer, a másik a cselekedeti kényszer. A mindennapi életben (nem kóros) gondolati kényszer például, ha egy dallam, amelyet reggel hallottunk a rádióban, beleül a fülünkbe, és mindig eszünkbe jut, nem tudunk megszabadulni tőle. hajtépkedési kényszerCselekedeti kényszer, ha folyton dúdolgatjuk is, pedig már háromszor ránk szóltak. Gyakori, kórossá váló kényszer pl. a körömrágás. Sokan tickelnek (ezek lehetnek pl. izomrángások pl. a szemnél), vagy rágcsálják a hajukat. Sokan háromszor is visszamennek a lépcsőházból, hogy biztosan bezárták-e az ajtót. Néha a vásárlási vágy tűnik kényszeresen erősnek. Még ezek az ártalmatlannak tűnő kényszerek rendkívül súlyos formát ölthetnek, és komolyan ronthatják az életminőséget.

A kényszeres ember úgy érzi, hogy ha végrehajtja mindazokat a cselekedeteket, vagy végiggondolja mindazokat a kényszergondolatokat, amelyeket sürgető erővel érez, csökken a szorongás mértéke. Nem szabad alábecsülni a kényszer érzésének az erősségét, rendkívül intenzív érzés, és nagyon nehéz ennek ellenállni. Ahhoz hasonlítható, amikor a tüsszentést próbáljuajtótárási kényszerk meg visszafojtani, vagy nem vakarni a szúnyogcsípést. A kényszerek rengeteg időt visznek el, kizökkentik az illetőt pillanatnyi tevékenységéből, és erős szorongással járnak. Ezen emberek többnyire tudják, hogy a gondolat vagy cselekedet ismételgetése teljesen értelmetlen, harcol ellenük, mégsem tudják azokat abbahagyni. Kezelés híján komolyan súlyosbodhatnak, az ebben szenvedőt teljesen meggátolhatják a normális életvitelben, a munkájában.


A kényszer meglehetősen gyakori probléma, gyakoribb még a pániknál is.

A kényszer oka vésgő soron a szorongásA kényszer kiváltója végső soron a szorongás. Az, hogy ez kényszer formájában jelenik meg, genetikailag kódolt, nagyon jelentős itt az öröklődés szerepe. Aki hajlamos erre, az a szorongásait kényszer formájában fogja kifejezni. Ebből következően a szorongás csökkentésével a kényszerek igen jelentősen csökkenni fognak, bár a hajlam mindig megmarad.

A kényszer nagyon gyakran társul más problémákkal is (depresszióval, szorongással, pánikkal, fóbiával).  

 

A KÉNYSZEREK - FAJTÁI

A gondolati és a cselekedeti kényszerek többnyire együtt fordulnak elő.

GONDOLATI KÉNYSZEREK (obsessio)

A kényszergondolatok komoly szenvedést okoznakA kényszergondolatok olyan én-idegen gondolatok, amelyek állandóan betolakodnak a gondolatok közé, és erős szorongást okoznak. Az ebben szenvedő ember hiába próbálja a gondolatot kiverni a fejéből, újra és újra visszatérnek, komoly szenvedést okozva. Általában az érintett tisztában van azzal, hogy ezek a gondolatok kórosak, és megpróbál megszabadulni tőle pl. figyelemeltereléssel, más gondolatokkal – változó sikerrel.
A kényszer jelentkezhet kívánság formájában (pl. valakinek a halálát kívánva), impulzusként (pl. megérinteni valamit), fantáziálásként (pl. szexuális gondolatok), aggódásként (pl. nehogy valamilyen botrányost tegyen).
A leggyakoribb témakörök, amelyek köré rendeződnek

 

cselekedeti KÉnyszerek (Compulsio)

takarítási kényszerAz érintett nem csak gondolatban foglalkozik a kényszerrel, hanem cseledet szintjére is viszi. Ha nem teszi meg, nagyon kellemetlen, szorongó érzése keletkezik. Általában tisztában van azzal, hogy a cselekedet nincs összefüggésben a szorongást okozó dologgal, mégis valamilyen mágikus összefüggés érzése van ezzel kapcsolatban.

A kényszer élvezhetehlenné teszi az életetA kényszer odáig fajulhat, hogy a normális életet beszűkíti, sőt teljesen élvezhetetlenné teszi. A nagyon súlyos kényszerbeteg reggeltől estig a kényszerei végrehajtásával van elfoglalva, annyira, hogy mellette nem tud munkába, iskolába járni, gyakorlatilag összeomlik az élete. 

A kényszer nagyon gyakran társul más problémákkal is (depresszióval, szorongással, pánikkal, fóbiával).  

MEGBIRKÓZÁS A KÉNYSZEREKKEL

Mivel a kényszernél meglehetősen erős a genetikai hajlam (az egypetéjű ikreknél 63%-os a betegség valószínűsége), a kényszerbetegség kezelése lassú, viszont a szorongás csökkentésével ill. megszüntetésével jelentős mértékben lehet csökkenteni a tüneteket.

Kényszerbetegségben is van segítségHasonlóan az eddigiekkel, a kényszer kezelhető gyógyszeres úton, ill. terápiás módszerek segítségével (lásd szorongás). A kényszer terápiája időigényesebb a többi terápiánál, de mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Itt is egyrészt a kényszer mögött álló szorongásokat kell feloldani, másrész kognitív és viselkedésterápiával megtanulni bánni a tünetekkel.

 

 

 

 

 

Kapcsolat itt: Dr. Fehér Gabriella

KÉNYSZER

Dr. Fehér Gabriella

Dr. Fehér Gabriella

információs oldala a szorongásról, és egyéb lelki problémákról

oldalak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Ágnes asszony a patakban
Lepedőjét újra mossa;
Fehér leplét, tiszta leplét
A futó hab elkapdossa. (...)

És ez így megy évrül-évre,
Télen-nyáron, szünet nélkül;
Harmat-arca hő napon ég,
Gyönge térde fagyban kékül."

Arany János